Skötsel och underhåll av marmorskivor

Marmorskiva i köket eller badrummet är verkligen ett vackert inslag. Men det gäller att man vet hur man sköter denna känsliga sten. Här guidar Äntligen hemma. Marmor består av tätt polerat kalksten och är ett poröst material och därmed känsligt för fukt och luftföroreningar. Detta kan man bland annat se prov på i Rom, där antika marmorbyggnader och statyer långsamt förstörs och missfärgas.

När man väljer en marmorskiva bör man tänka på att marmor är ett känsligt material och frätskador är inte ovanligt. Därför ska du vara extra noggrann med både hur du använder och underhåller skivan. Vin, vinäger, ättika och kolsyra kan orsaka stora skador på stenen, men också vanligt vatten om det inte torkas bort snabbt. Exempel på det kan man ofta se på gamla fönsterbänkar, där vatten från blomfat gett vita ringar i stenen som inte går att få bort.

Några tips:

  • Använd aldrigsura rengöringsmedel på skivan.
  • Ta bort löst damm och smuts med en mjuk borste, till exempel en tandborste.
  • Rengör skivan genom att doppa en kökshandduk i ljummet såpvatten och stryk sedan varsamt över hela marmorskivan.
  • För de ordentligt smutsiga partierna kan du använda den ruggade sidan av en tvättsvamp. Testa först på ett mindre synligt parti, så att du märker om den är för hård. Skölj sedan med vatten och torka torrt med en trasa.
  • Nya skivorbör alltid behandlas ett par gånger i början. Stryk på ett tunt lager med en tunn och fin olja, till exempel symaskinsolja. Låt det ligga och gro in i stenen över natten och torka på morgonen bort eventuella rester. På samma sätt underhåller du sedan skivan ett par gånger om året, det ger den både ett vackert lyster och en skyddande effekt.
  • Använd underläggtill alla glas och skär ingenting direkt på skivan. Då håller du den fri från frätskador.